NETWERKTIPS OM TE SOLLICITEREN

Iedereen die op zoek is naar een baan weet dat je daar iets voor moet doen.

Je schrijft je in bij uitzendbureaus, houdt vacatures in de gaten en zodra je een vacature ziet die bij je past, schrijf je een sollicitatiebrief. En dan maar hopen dat je wordt uitgenodigd…

Maar het kan ook anders! Netwerken wordt ook voor het vinden van een nieuwe baan steeds populairder. Waarom zou je binnen blijven zitten als je ook, bij wijze van spreken, de straat op kunt gaan om te laten zien dat je op zoek bent naar werk? Door te netwerken schakel je anderen in om voor jou uit te kijken naar die ene droombaan. Twee zien er immers meer dan één.

NETWERK JEZELF NAAR BINNEN

Hoe je dat doet? Heel simpel, door deze 6 tips te volgen:

  • Netwerken wordt vaak als een puur zakelijke activiteit gezien, maar niets is minder waar. Iedereen die je kent, maakt immers deel uit van je netwerk. Ben je op zoek naar een nieuwe baan, laat dat dan iedereen weten. Van de mensen die via hun netwerk nieuw werk vinden, is dit in 16,7% van de gevallen via familie of een goede vriend.
  • Schakel het internet in. Of preciezer gezegd: de social media. Een zakelijke website zoals LinkedIn is natuurlijk de onbetwiste nummer 1 om jezelf op te promoten, maar ook Facebook en Twitter kunnen een grote rol spelen bij het vinden van een nieuwe baan. Schrijf een leuk bericht waarin je aangeeft op zoek te zijn en vraag je vrienden het te delen. Voor je het weet, gaat je oproep de hele wereld over.
  • Blijf jezelf. Ben je in gesprek met iemand, probeer je dan niet anders voor te doen als je bent of bluf niet over kennis die je niet hebt. Je gesprekspartner merkt dit vaak onmiddellijk.
  • Wist je dat mensen het liefst over zichzelf praten? Ga dan ook op zoek naar mensen die een interessante functie hebben (die jij ook wel zou willen) of die bij een interessant bedrijf werken (waar jij ook wel zou willen werken). Als je goed kunt luisteren, zal je als een goede gesprekspartner gezien worden – zelfs als je nauwelijks iets terug zegt. Hopelijk denken ze aan je als ze op zoek zijn naar een nieuwe medewerker.
  • Bezoek netwerkbijeenkomsten. Breidt je netwerk uit door actief deel te nemen aan speciale bijeenkomsten, workshops of andere initiatieven die erop gericht zijn om mensen aan een nieuwe baan te helpen.
  • Wees actief. Eén keer je netwerk inlichten is niet voldoende. Blijf contact houden, stel vragen en breng mensen op de hoogte van ontwikkelingen. Ook als je die nieuwe baan hebt gevonden, wordt het gewaardeerd als je je netwerk daarvan op de hoogte brengt en de mensen bedankt voor hun moeite.
 EEN ACTIEVE HOUDING WORDT GEWAARDEERD

Dus kom achter de geraniums vandaan en maak jezelf zichtbaar. Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar werk. Ten eerste bereik je daar mee dat mensen hun ogen en oren voor je open houden, maar je laat er ook mee zien, dat je actief en doelgericht bent. Je neemt zelf initiatief en doet er alles aan om zo snel mogelijk van het werkelozenbankje af te komen. En daar houden werkgevers van!

ACTUEEL3 Foto netwerken

Comments are closed.