Re-integratie “Starten als Zelfstandig ondernemer”

Het LeerWerkburo heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van uitkeringsgerechtigden richting het ondernemerschap in opdracht van het UWV. Wanneer u zelfstandige arbeid een geschikte wijze van re-integratie vindt voor uw klant, kunt u een re-integratietraject inzetten. Dit re-integratietraject kan worden ingezet met een WerkFit traject en in sommige gevallen met het traject Naar Werk; afhankelijk van de huidige situatie van de klant en de geschatte doorlooptijd.

Ook kan dit re-integratietraject eventueel gecombineerd worden met gedeeltelijk werken in loondienst. Tijdens het oriëntatiegesprek kijken wij samen naar de ondernemerseigenschappen en het ondernemersidee.

WANNEER EN HOE

Uw klant heeft een idee voor een op te zetten onderneming, maar heeft dit nog niet helemaal uitgewerkt. Dan is het belangrijk te onderzoeken of het ondernemersidee, in combinatie met de capaciteiten en competenties van de klant, een reëel perspectief biedt wanneer de klant begeleiding krijgt. Doel van deze begeleiding is dat uw klant duurzaam aan het werk gaat als ondernemer en zo in het eigen levensonderhoud kan voorzien. In de beginfase wordt kritisch ingezoomd op de haalbaarheid van het ondernemersidee, maar zullen wij ook een realistisch beeld scheppen met betrekking op de duurzaamheid en belastbaarheid van de klant. Daarbij worden ook de randvoorwaarden en de financiële situatie meegenomen in de oordeelsvorming. Voordat dit wordt besproken met de klant zetten wij ook een ondernemers-assessment in, om ook meer beeld en grip te krijgen op de competenties die de klant reeds in bezit heeft.

INHOUD

In de volgende kernprocessen wordt de “aspirant” ondernemer/zzp-er begeleid in:Foto start zzp
Marktonderzoek en presentatie ondernemersidee
Transparante uitleg over werkwijze en verplichtingen richting KvK en Belastingdienst
Aanleren en verbeteren van ondernemersvaardigheden
Investering en levensvatbaarheid
Financiële bedrijfsvoering en  bedrijfsformule (basis)
Verkopen, acquisitie en netwerken
Nazorg voor monitoring en eventuele hulpvragen vanuit de praktijk

Tijdens het gehele re-integratietraject bieden wij diverse workshops aan, zodat er direct en concreet actief gestart kan worden.

VOOR DE KLANT

Kan ik een eigen bedrijf starten vanuit de WIA? Ja, dat kan.
Als u een Ziektewet, WIA, WGA of Wajong -uitkering ontvangt, kunt u zich oriënteren op het starten van een eigen bedrijf. Als uw plannen serieus worden, kunt u ook de haalbaarheid van uw ondernemersidee door ons laten onderzoeken en kunnen u voorbereiden op de start door bijvoorbeeld een ondernemingsplan te schrijven. Tijdens de oriëntatiefase om te starten als zelfstandige loopt uw uitkering door; dit verandert pas op het moment dat u inkomen genereert. Tijdens het gehele traject krijgt u, in deze periode, de persoonlijke begeleiding van ons die nodig is om uiteindelijk te kunnen starten als zelfstandige. Onze adviseurs werken landelijk, dus ook in uw regio. Dit kan via huisbezoeken of bij één van onze bezoeklocaties.