Het verschaffen van een werkervaringsplaats als werkgever

Wat beweegt werkgevers om mensen een kans om te re-integreren te geven in hun organisatie? Een interview met een werkgever die dat deed.

Interview met Kindcentrum Directeur Duco over het verschaffen van een werkervaringsplaats binnen zijn organisatie

Het LeerWerkburo is op bezoek in Heerhugowaard bij Kindcentrum De Nieuwe Draai waar directeur Duco ons ontvangt. De Nieuwe Draai is een organisatie waar peuter- en kinderopvang en basisonderwijs samen onder één dak worden aangeboden. We bezoeken Duco omdat hij één van onze klanten de kans heeft gegeven om zich in zijn organisatie te ontwikkelen op een werkervaringsplaats. Wat drijft een werkgever om iemand een kans te bieden? Wat levert het zowel degene die re-integreert als de organisatie op? We vragen Duco naar zijn ervaring.

WAAROM HEEFT JOUW ORGANISATIE ERVOOR GEKOZEN IEMAND EEN KANS TE BIEDEN IJN ZIJN OF HAAR RE-INTEGRATIEPROCES?
“Van oudsher worden de beroepen binnen de opvang en het onderwijs ingevuld door geschoolde pedagogisch medewerkers en leerkrachten. Binnen Kindcentrum De Nieuwe Draai zijn we op zoek naar mensen uit alle hoeken van de samenleving om iets bij te dragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Daarbij passen collega’s die hun eigen kennis, kunde en talenten met passie kunnen overbrengen op de kinderen. Als je als uitgangspunt hebt dat je op zoek bent naar iemand die iets kan toevoegen aan de ontwikkeling van een kind, dan is een werkervaringsplaats een mooie kans om te achterhalen of iemand die toevoeging kan zijn.”

WAT LEVERT HET DE PERSOON DIE RE-INTEGREERT OP OM EEN WERKERVARINGSPLAATS TE STARTEN IN ZIJN OF HAAR RE-INTEGRATIE?
“De meeste rijkdom van re-integreren voor de persoon zit denk ik in de tijd en de ruimte krijgen om te voelen en te ervaren wat bij jou past qua werk. Als je die ruimte krijgt, dan kun je ontdekkingen doen over jezelf. Daardoor zul je meer te weten komen over jezelf en waar je gelukkig van wordt. Als je daar komt, dan kun je je duurzaam ontwikkelen in de toekomst naar werk en zul je de komende jaren op het werk heel gelukkig worden.”

Bram krijgt tijdens zijn re-integratie bezoek van zijn coach op de werkervaringsplaats

WAT LEVERT HET JULLIE ORGANISATIE OP ALS IEMAND OP EEN WERKERVARINGSPLAATS BIJ JULLIE KOMT TE WERKEN?
“Ik gun het alle werkgevers om mensen een werkervaringsplaats aan te bieden. Een werkervaringsplaats biedt een werkgever een laagdrempelige manier om een persoon goed te leren kennen. Samen ontdek je wat diens kennis en talenten zijn om zo te achterhalen hoe die persoon een toevoeging kan zijn voor jouw organisatie. Bij een sollicitatiegesprek heb je die luxe niet. Ook haal je nieuwe kennis je organisatie binnen en kun je samen op zoek gaan naar het gebied waar iemands talenten écht tot zijn recht komen. Het is verder fijn dat je geen enkele (financiële) verplichting hebt, behalve je verantwoordelijkheid van mens-tot-mens. Je kunt elk moment zeggen dat het niet meer lukt.”

WAAR BESTAAT DE BEGELEIDING VAN IEMAND MET EEN WERKERVARINGSPLAATS BINNEN JOUW ORGANISATIE UIT?
“Tijdens de werkervaringsplaats begeleidde ik Bram binnen de organisatie. Hierbij is het belangrijk dat iemand aandacht krijgt voor zijn of haar proces, zowel op mentaal vlak als de feitelijke opbouw van uren en oriëntatie van de werkzaamheden. In het begin dronken we veel koffie om elkaar beter te leren kennen. Daarna ontvouwden de taken en verantwoordelijkheden zich langzaam. Dat ging gepaard met af en toe een hobbel. Zo kwam Bram erachter dat hij meer een onderdeel van het team wilde zijn dan tot dan toe het geval was. Hij miste informatie over bijeenkomsten en wist niet zo goed wat er speelde in het team. Zodra Bram meer betrokken raakte, wisten de collega’s Bram steeds beter te vinden en werden zijn werkzaamheden beter gekaderd. Met name de gesprekken over het mentale proces dat Bram doorliep, wijken af van gesprekken met een sollicitant die voor een specifieke functie komt.

Bram begeleidt een leerling bij het taalonderwijs

Dat mentale ding moet je niet onderschatten. Je kan feitelijk in gesprek zijn over de inhoud van de functie, maar ik denk dat het nog belangrijker is om elkaar in de ogen te kijken en te bespreken wat écht belangrijk is, namelijk of iemand gelukkig is binnen de organisatie. Sijpelt er ergens geluk weg, omdat je ergens tegenaan loopt? Waar krijgt jouw geluk een kick en hoe kunnen we deze vergroten? Je bent de commitment aangegaan om iemand te helpen in zijn re-integratieproces en daar horen zulke gesprekken ook bij.

Wat ik heel fijn vond, is dat het LeerWerkburo het voortouw nam in de benodigde informatie c.q. kennisoverdracht en de administratieve afwikkelingen van én in het re-integratieproces. Ik kon op het LeerWerkburo meeliften en dat was heel prettig. Het LeerWerkburo deelde op de voor- en achtergrond hun kennis en kunde. Ik had helemaal geen verstand van een werkervaringsplaats, maar dat hoefde ook helemaal niet, want dat hadden jullie. Misschien hebben werkgevers onzekerheden over het instappen in een dergelijk traject, maar dat hoeft niet bij het LeerWerkburo.”

RAAD JE ANDERE WERKGEVERS AAN MENSEN EEN WERKERVARINGSPLAATS AAN TE BIEDEN IN HUN ORGANISATIE?
“Ik gun het werkgevers om iemand een werkervaringsplaats aan te bieden, omdat je nog niet direct hoeft te zeggen dat je met elkaar in zee gaat, al moet dat natuurlijk wel het uitgangspunt zijn. Dit is de beste sollicitatieprocedure die je je kunt wensen, want als werkgever heb je geen zakelijke verantwoordelijkheden, maar wel persoonlijke die ervoor zorgen dat je je toekomstige personeel nóg beter leert kennen. Daarnaast heeft degene die de werkervaringsplaats aangaat als oriënterende, mogelijk toekomstige, werknemer in die fase ook nog alle ruimte om te zoeken. Beter ga je elkaar niet leren kennen.”